donderdag 16 mei 2013

Oefenen in vrij tekenen (2)

Ere wie ere toekomt...! Mijn dochtertje Amber, net 3 jaar geworden, inspireerde mij tot de oefeningen die ik deze keer in mijn blog beschrijf. Kijkend naar haar realiseerde ik mij nog weer eens dat jonge kinderen van nature meesters zijn in energetisch tekenen. De concentratie, het enthousiasme, de toewijding en de creativiteit die Amber toonde, waren prachtig om te zien.  

Hoe het idee ontstond
Bij peutermuziek had Amber wat plukjes wol mogen plakken op een van de juf gekregen papiertje met daarop schaapjes afgebeeld. Dit alles in het kader van het liedje Schaapje schaapje, heb je witte wol. Eenmaal thuis wilde ze ook gaan kleuren op het papier en verwoed begon ze de plukjes wol er weer af te sjorren. Mijn eerste reactie was dat dat toch jammer was om te doen, maar al snel liet ik dat varen. ‘Waarom zou ik haar dwingen om het zo te doen als bedacht is door een volwassene, terwijl zij overduidelijk hele andere idee├źn heeft.’ bedacht ik mij. En nieuwsgierig volgde ik wat zij ging doen. Met een paar viltstiften in de mond begon ze te tekenen, maar dat bleek toch nog knap lastig. Maar met enkele viltstiften tegelijkertijd in de hand kon ze zich helemaal uitleven. Enthousiast en met kracht maakte ze een prachtige kleurrijke krastekening waarvan de energie af spat. 


De oefeningen uitgewerkt
Dat bracht mij op het idee om zelf ook met een paar potloden in de hand te gaan tekenen. Zo gezegd, zo gedaan. Eerst even wat ‘geoefend’ om te kijken wat het effect is van gelijktijdig werken met twee potloden. Ik tekende een cirkel (van binnen naar buiten) en maakte een krastekening. Het effect ervan vond ik direct leuk omdat, afhankelijk van welke kant je uit beweegt, dan weer de ene kleur de overhand krijgt en dan weer de andere kleur.Ik kwam op het idee om met deze ‘techniek’ een taart te gaan tekenen. Amber vond het prachtig! En eerlijk gezegd werd ik er zelf ook helemaal vrolijk van. Lekker vanuit je gevoel tekenen, niet nadenken over wat je doet, en genieten van het stevig neerzetten van de kleuren. Heel simpel, maar zo leuk om te doen! 

Medio mei heb ik deze oefening ook gedaan met mijn mede-cursisten van de tekenopleiding. Geweldig leuk vonden ze het. Het gaf energie en in korte tijd heb je een prachtig en krachtig beeld gemaakt. Als afsluiting heb ik hen gevraagd om zichzelf een cadeau te geven - bij een feestje hoort tenslotte een taart en een cadeau - in de vorm van een compliment en dit erbij te schrijven. Interessant om te zien was toen dat de een zichzelf heel makkelijk een cadeau kon geven, waar een ander er veel langer over na moest denken.Deze vorm van tekenen kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. Ik heb daarnaast nog een vaas met bloemen en een enkele bloem getekend. Waarbij ik een aantal bloemen in de vaas nog wat extra heb aangezet met waskrijt.  
Workshop Tekenen voor Ouder en Kind
Lijkt het je nu leuk om eens samen met je kind(eren) een korte workshop mee te maken waarin jullie samen en individueel gaan tekenen? Neem dan eens een kijkje op mijn website Hartewensen
Op de zaterdagen 15 juni en 29 juni a.s. verzorg ik in Leerdam een 2 uur durende workshop Tekenen voor Ouder en Kind. Ik zou het leuk vinden jou daar samen met je kind(eren) te ontmoeten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten