woensdag 9 mei 2012

Een stilleven van fruit


In mijn vorige artikel schreef ik dat ik Joran de volgende keer wilde uitnodigen om groter te gaan tekenen dan hij doorgaans doet. Op deze manier wilde ik hem laten ervaren hoe het is om meer ruimte op papier in te nemen en zichzelf in een tekening steviger neer te zetten. Het verzoek van Anne en Joran om fruit te gaan tekenen, bood mij hiertoe een goede gelegenheid.  Voor deze keer had ik bedacht dat we eerst verschillende soorten fruit afzonderlijk zouden gaan tekenen, om vervolgens een stilleven van fruit te tekenen.

Méér dan tekenen alleen
Bij binnenkomst liet Joran mij direct weten dat hij weer een schoolvriendje had uitgenodigd om te komen tekenen. Dit keer was Tim erbij om mee te doen. Jorans oma vertelde mij dat hij eigenlijk nooit vriendjes mee naar huis neemt om te spelen, behalve om samen te tekenen. Voor mij was dit weer een bevestiging dat tekenen méér is dan tekenen alleen en een bijdrage levert aan onder meer de sociale en emotionele ontwikkeling van een kind. 

De opdracht uitgewerkt 
Deze opdracht bestaat uit twee deelopdrachten.

1) Voor de eerste opdracht had ik een banaan, een tros druiven, een sinaasappel en een part meloen meegenomen. Elke fruitsoort liet ik hen apart tekenen, waarbij ik hen aanmoedigde om vooral de beweging te ervaren tijdens het tekenen. Door letterlijk een parallel te trekken met een specifieke beweging, wilde ik deze oefening zo laagdrempelig mogelijk maken voor de kinderen.

Een banaan kan getekend worden door op papier de beweging uit te beelden van schommelen. Heen en weer, heen en weer. Doe je dat met de kleur geel, dan ontstaat er vanzelf een soort van banaan.

Een trosje druiven kun je alsvolgt uitbeelden: stel je voor dat je op en neer aan het springen bent, je kunt het zelfs letterlijk met een kind doen. In een tekening kun je dit springen uitbeelden door met lekker veel kracht stippen neer te zetten.

Een sinaasappel tekenen is in feite te vergelijken met rondjes draaien. Door met een oranje potlood of krijt in het midden van het papier te beginnen en steeds grotere rondjes te maken, ontstaat er vanzelf de vorm van een sinaasappel.  

Tot slot een partje meloen. Ook hierbij kan het schommelen weer als voorbeeld dienen, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan het glijden van een glijbaan. Door telkens een beweging van boven naar beneden te maken, ontstaat een vorm die vergelijkbaar is met een partje meloen.Leuk om te vermelden is nog dat bovenstaande oefening met de verschillende soorten fruit ook heel goed met kleine kinderen gedaan kan worden. Een moeder van een dochtertje van drie liet mij weten dat zij samen met heel veel plezier deze oefeningen hadden gedaan. En dat deze ‘fruitschaal’, zoals haar dochtertje het noemde, voor herhaling vastbaar was.   

2) Voor de tweede opdracht rangschikte ik de verschillende fruitsoorten tot een stilleven op een schaal en liet de kinderen deze natekenen.

Stilleven van Joran, 9 jaar
Joran vond deze opdracht best lastig, omdat hij hierbij geconfronteerd werd met zijn perfectionisme. Mooi om te zien was, dat hij voor zichzelf een opening kon creëren door de bewegingen die wij geoefend hadden in de eerste opdracht, ook te gebruiken in dit stilleven. Zo had hij voor zichzelf een hobbel kunnen overwinnen, waardoor een tekening die hij eerst niet mooi vond, toch bijzonder voor hem werd.

Juist zo’n ervaring maakt tekenen met kinderen zo fascinerend voor mij. Kinderen kunnen zichzelf er door ontdekken, ontwikkelen en verrijken. Prachtig om mee te maken! 

Bijzonder om te zien was ook met hoeveel plezier Tim aan het tekenen was. De aandacht die hij er aan besteedde, is terug te zien in zijn stilleven.

Stilleven van Tim, 9 jaar


Geen opmerkingen:

Een reactie posten